Μάσκες Προστασίας: 6+1 συνηθισμένες ερωτήσεις

Μάσκες πολλαπλών χρήσεων

Μάσκες Προστασίας: 6+1 συνηθισμένες ερωτήσεις

Είναι αποδεδειγμένο πως η μάσκα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Είναι κατανοητή ωστόσο, η δυσφορία που προκαλεί, αφού αναγκαζόμαστε να τη φοράμε συνέχεια και σε κάθε μας δραστηριότητα εκτός σπιτιού. Η εντατικοποίηση των μέτρων, μετά το δεύτερο κύμα, αποδεικνύει πως οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν στην καθημερινότητά μας, για πολύ καιρό ακόμα!

Πολλά είναι τα ερωτήματα ωστόσο αναφορικά με τις μάσκες. Οι ερωτήσεις αφορούν τον τρόπο που τις φοράμε, κάθε πότε πρέπει να αλλάζονται ακόμη και αν η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα συχνότερα ερωτήματα και τα απαντήσαμε παρακάτω.

Συχνές απορίες για τις μάσκες προστασίας:

Η μάσκα μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του ιού; Ποιον προστατεύει η χρήση της, εμάς ή τους άλλους;

Η μάσκα χρησιμοποιείται, κατά κανόνα, για την προστασία των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Γνωρίζουμε πλέον πως η μετάδοση του ιού συμβαίνει ακόμη και αν δεν εμφανιστούν συμπτώματα ή δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη. Ακόμη και μια απλή μάσκα, που δεν εφαρμόζει απόλυτα, μπλοκάρει σχεδόν όλα τα σταγονίδια που «εκστομίζονται» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούμε πως όσοι περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκα, τόσο περισσότερο προστατεύεται η κοινότητα γενικότερα. «Η δική μου μάσκα προστατεύει εσένα και η δική σου εμένα».

Θα μπορούσε η μάσκα να γίνει «επικίνδυνη» για αυτόν που τη φοράει;

Με τις υφασμάτινες μάσκες ή τις χειρουργικές μάσκες, δυο τύπους που φαίνεται να προτιμώνται περισσότερο, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Οι ίνες των υφασμάτων, από τα οποία είναι κατασκευασμένες, δεν είναι τόσο πυκνές. Έτσι επιτρέπεται η εισαγωγή του οξυγόνου ή την εξαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι μάσκες, δεν εφαρμόζουν «σφιχτά» στο πρόσωπο· έτσι δεν αποτρέπουν την ανακύκλωση αέρα χάρη στα μικρά ανοίγματα που δημιουργούνται ενώ είναι φορεμένες.

Υπάρχουν ωστόσο και οι πιο «εξελιγμένες» μάσκες, αυτές που κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά εφαρμόζουν απόλυτα στο πρόσωπο. Εάν τις φοράμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουμε. Σε καμία περίπτωση όμως σε σημείο να γίνονται επικίνδυνες. Οι μάσκες αυτές, “σφραγίζουν” την περιοχή στόματος και μύτης, οπότε το ρίσκο ισχύει, κυρίως, για άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικό πρόβλημα. Άνθρωποι για παράδειγμα με εμφύσημα, άσθμα κ.α. – ίσως πρέπει να τις αποφεύγουν.

Ποιες είναι καλύτερες, οι υφασμάτινες ή οι χειρουργικές μάσκες;

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής μάσκας, προβάλουν την αποτελεσματικότητά της. Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν πως αυτές μπορούν να μπλοκάρουν το μεγαλύτερο ποσοστό σταγονιδίων που ελευθερώνει ο εκάστοτε ομιλητής. Όμως, δυστυχώς, δεν αποδεικνύεται με βεβαιότητα πόσο σε προστατεύει μια χειρουργική μάσκα από μικρά σωματίδια.

Για τις υφασμάτινες μάσκες, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, δεν υπήρχαν πολλές έρευνες για την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την ύφανση, το είδος του υφάσματος και τις στρώσεις που διαθέτουν. Υπολογίζεται ακόμα, εάν έχουν επιπλέον φίλτρο ή πόσο καλά εφαρμόζουν στο πρόσωπο, οπότε και κατατάσσονται ανάλογα στους πολύ «αξιοπρεπείς» τρόπους προστασίας ή όχι.

Αυτό που αποδεδειγμένα ενδείκνυται ως βέλτιστη λύση είναι η διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους, τους χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό. Όταν συνδυάζουμε τη μάσκα με τις υπόλοιπες οδηγίες (αποστάσεις, σωστό και τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού) τότε μπορεί να μειωθεί η μετάδοση του ιού δραστικά.

Τι γίνεται με ανθρώπους που ήδη έχουν αναπνευστικά προβλήματα; Μήπως δεν πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας;

Το αντίθετο. Άνθρωποι με προβλήματα αναπνευστικά πρέπει να φορούν μάσκα, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές της νόσου. Ακόμη και εκείνοι που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου, συνιστάται να σκεπάζουν το πρόσωπό τους, πάνω από την αντλία της συσκευής τους. 

Για ανθρώπους με υπάρχον αναπνευστικό πρόβλημα, που δυσκολεύονται περισσότερο να αναπνεύσουν με μια μάσκα, προτείνεται να φορούν μια ασπίδα προσώπου. Ενώ σημαντικό είναι να ρωτήσουν τον γιατρό τους για τη χρήση μιας πιο «αποτελεσματικής» μάσκας. Οι full-face ασπίδες μπλοκάρουν τα σταγονίδια αποτρέποντάς τα να εισέλθουν στη μύτη ή το στόμα αυτών που τις φορούν. Όμως δεν έχει αποδειχθεί κατά πόσο προστατεύουν εκείνους που έχουν απέναντί τους.

Γυμναστική και μάσκα. Υπάρχει κίνδυνος να νοιώσουμε εντονότερη αναπνευστική δυσκολία;

Με την γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας είναι «μονόδρομος» και ναι, μπορεί να αποδειχτεί άβολη (όχι όμως επικίνδυνη). Εάν βγαίνουμε για άσκηση, μόνοι μας ή έστω με κάποιον από την οικογένειά μας, δεν χρειάζεται η συνεχής χρήση. Αλλά πρέπει να την έχουμε μαζί μας. Όσο δεν αγγίζουμε πράγματα στη διαδρομή ή δεν υπάρχει πιθανότητα να συνομιλήσουμε με κάποιον, μπορούμε να την κρατάμε και να την «διαχειριζόμαστε» ανάλογα. Για παράδειγμα, εάν δούμε κάποιον να πλησιάζει, τη φοράμε μέχρι να προσπεράσει. Όταν τρέχουμε και πλησιάζουμε εμείς κάποιον, τη φοράμε ξανά και φροντίζουμε να του δώσουμε και τα 2 τουλάχιστον μέτρα απόσταση.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε μια υφασμάτινη μάσκα;

Εάν τη χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, πρέπει να την πλένουμε κάθε μέρα. Μπορούμε να την πλύνουμε με σαπούνι και νερό ή να τη βάλουμε στο πλυντήριο. Την απλώνουμε να στεγνώσει ή τη βάζουμε στο στεγνωτήριο. Το ζητούμενο είναι η μάσκα να έχει πλυθεί πριν την επόμενη χρήση. Ιδανικά, προτείνεται να έχουμε περισσότερες από μια μάσκες, ώστε να υπάρχει βολικός «ρυθμός» πλυσιμάτων. Έτσι αποτρέπουμε την χρήση, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, της ίδιας μάσκας.

Είναι σωστό να αφαιρούμε τη μάσκα για λίγο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνονται μικρά «διαλείμματα», ωστόσο δεν πρέπει να είναι κάποιος άλλος πολύ κοντά. Δεν αγγίζουμε ποτέ το μπροστινό μέρος της μάσκας για να τη βγάλουμε, ενδέχεται να υπάρχουν πάνω σταγονίδια που έχει μπλοκάρει. Τη βγάζουμε πάντα από τις θηλιές στα αυτιά. Δεν αγγίζουμε ποτέ τη μάσκα όσο βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Τα χέρια μας μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ενώ η μάσκα μπορεί να φέρει μολυσματικά σταγονίδια. Εάν είμαστε στο δρόμο, μόνοι και δεν έχουμε αγγίξει κάποια επιφάνεια όσο περπατάμε, μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα μας.

Η επιλογή μάσκας είναι σοβαρή υπόθεση καθώς συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της υγείας μας! Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πως η επιλογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας, υποβαθμίζεται από την αποφυγή τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων.

Η Hygiene One βρίσκεται δίπλα σας απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την ατομική σας προστασία!
Στόχος μας είναι να προστατεύουμε εσένα και όσους αγαπάς!

Ενημερωθείτε περαιτέρω για τις μάσκες προστασίας καλώντας στο:  +30 211 212 0600.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *